miercuri, 27 august 2008

România - locul 5 la Campionatul European de baschet de la Târgu Mureş


Între 1 şi 10 august 2008 s-a desfăşurat la Târgu Mureş Campionatul European de baschet masculin (U20). Evenimentul, de o importanţă deosebită pentru baschetul românesc, a avut loc sub egida International Basketball Federation (FIBA-Europe) şi a Federaţiei Române de Baschet. Deschiderea festivă s-a desfăşurat joi, 31 iulie de la ora 20 la Palatul Culturii în cadrul unei ceremonii care a durat mai mult de o oră. Întregul program competiţional s-a desfăşurat în Sala Sporturilor - City Arena din Târgu Mureş şi în sala de sport a Universităţii de Medicină şi Farmacie, pentru renovarea căreia s-a investit peste un milion de euro. Înainte de începerea evenimentului, într-o conferinţă de presă organizată cu acest prilej Preşedintele Federaţiei Române de Baschet - doamna Carmen Tocală a ţinut să precizeze: " În acest moment în România sunt 5.000 de practicanţi ai baschetului legitimaţi şi ne aşteptăm în următorul an la o creştere până la 25.000 de jucători. O asemenea competiţie este foarte importantă pentru noi chiar dacă costurile organizării sunt de peste 2,4 milioane de lei, iar pregătirea echipei naţionale a României a costat aproximativ 460.000 de lei. După acest Campionat European, jucătorii în devenire vor câştiga faimă, oraşul va câştiga o sală, Agenţia Naţională pentru Sport va vedea creşterea numărului de practicanţi ai acestui sport, Federaţia va câştiga faimă internaţională, iar România va câştiga imagine" Preşedintele Federaţiei Române a explicat şi cum organizarea acestui turneu va contribui la imaginea României: "Pentru prima dată misiunile diplomatice din ţările echipelor participante vor fi prezente la competiţie şi îşi vor susţine selecţionatele. În acest mod vom face dovada că suntem o ţară civilizată". La Campionatul European al tinerilor cu vârste de douăzeci de ani (U20) au participat 19 ţări: România, Anglia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Cehia, Elveţia, Estonia, Finlanda, Macedonia, Germania, Ungaria, Irlanda, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia şi Suedia. Cele 19 echipe şi-au disputat între ele cele două locuri disponibile în elita baschetului european. România a fost repartizată în grupa preliminară D, alături de Olanda, Polonia şi Ungaria. Actuala naţională de baschet masculin a României U20 a câştigat titlul european în 2006 la U18 şi a venit după o înfrângere suferită în încheierea turneului de pregătire din Turcia. Majoritatea echipelor sosite din Europa au avut în componenţă un număr însemnat de jucători naturalizaţi. Se cunoaşte că legislaţia românească nu permite naturalizarea cetăţenilor străini mai repede de opt ani ceea ce duce la imposibilitatea folosirii în loturile reprezentative a unor jucători de valoare veniţi din alte ţări şi care activează la cluburile româneşti.
Debut cu dreptul pentru România care a dispus, cu mici emoţii, de reprezentativa Poloniei cu scorul final 82-76. Antrenorul tricolorilor Ioan Constantin a ales să înceapă prima întâlnire cu o formulă alcătuită din: Florin Munteanu, Cezar Stănescu, Mihai Petcu, Vlad Moldoveanu şi Titus Nicoară.
În cel de-al doilea meci reprezentativa României, având în echipa de start aceeaşi jucători ca şi în meciul cu Polonia, a întrecut cu scorul de 62-58 echipa Ungariei, în prezenţa unui public numeros şi avizat, precum şi a loturilor U13 şi U15 aflate în cantonament la Târgu Mureş. Sosită în Ardeal cu dorinţa de a demonstra un baschet de calitate echipa maghiară a fost, împotriva aşteptărilor, o piatră de încercare pentru lotul românesc. În ultimele zece secunde ale meciului, România conducea la o diferenţă de doar două puncte pe un atac al echipei ungureşti, reuşind să obţină două aruncări în urma cărora stabileşte scorul final. Urmează două meciuri dificile pentru reprezentativa noastră. Pe fondul unei evoluţii sub aşteptări, echipa României cedează în faţa Belgiei cu scorul de 85-79 şi în faţa reprezentativei Estoniei cu 89-86.
În aceste condiţii, compatrioţii noştri continuă Campionatul European în turneul locurilor 5-8.
Tricolorii de duelează cu echipa din Fosta Republică Iugoslavă a Macedomiei (F.Y.R.O.M.) de care dispune cu scorul de 72-59, clasându-se astfel pe locul 5.
În semifinală echipa Suediei a învins Estonia cu 80-71, iar finala campionatului s-a jucat duminică, 10 august între Germania şi Belgia, echipa germaniei adjudecându-şi victoria cu scorul de 110-102 devenind astfel Campioană Europeană de tineret U20.
Jucătorul român Titus Nicoară a fost declarat cel mai bun recuperator al campionatului.
În intervalul 8-10 august 2008 a avut loc, tot la Târgu Mureş, Clinicul Internaţional FIBA de Antrenori de baschet. Acest curs s-a desfăşurat sub egida Agenţiei Naţionale pentru Sport, Ministerului Educaţiei Cercetării şi Tineretului şi FIBA Europe. Cursul a fost obligatoriu pentru toţi antrenorii de divizia A, B, U-20, U-18 şi U-16 masculin şi feminin.
Nelu SABĂU

Niciun comentariu: